Partner of the safetynetwork
Wij helpen je graag! Bel 088 - 61 61 400

Consultancy

Veiligheid binnen organisaties betekent dat u moet zoeken naar de juiste mix van veiligheidsaspecten voor gebouw, installaties en voor de mensen binnen de organisatie. Ons BHV- en Fire Safety Consultancy team adviseert klanten hoe veilig te werk te gaan.

Ontruimingsplattegrond

Hoewel het niet opvalt, is het voor elk bedrijfspand in Nederland verplicht; de aanwezigheid van een ontruimingsplattegrond. Let er maar eens op wanneer u een willekeurig pand bezoekt, zoals een kantoor of zelfs een hotel. Deze plattegronden moeten op duidelijk zichtbare plaatsen binnen het gebouw hangen, zodat alle bezoekers in geval van een noodsituatie kunnen zien wat de vluchtroutes zijn en waar eventuele blusmiddelen aanwezig zijn.

OFFERTE AANVRAGEN

Een ontruimingsplattegrond; is het verplicht?

Is er een brandmeldinstallatie aanwezig in uw bedrijfsgebouw? Dan is de aanwezigheid van een ontruimingsplan verplicht. Onderdeel van dit ontruimingsplan is de ontruimingsplattegrond waarin duidelijk wordt aangegeven wat de vluchtroutes zijn, waar BHV-benodigdheden te vinden zijn en wat de verzamelplaats is in geval van calamiteiten.

Naast de aanwezigheid van een brandmeldinstallatie zijn er nog enkele zaken die de aanwezigheid van een ontruimingsplattegrond kunnen verplichten:

  • Wanneer dit volgens de ARBO wet is verplicht, zoals het waarborgen van veiligheid van medewerkers en eventuele bezoekers.
  • Indien er bezoekers worden ontvangen die niet bekend zijn met de vluchtwegen, bijvoorbeeld bij openbare gelegenheden, onderwijsinstellingen of horeca gelegenheden.

Elke plattegrond is uniek voor het gebouw waar u zich op dat moment bevindt. Vandaar dat er ook geen ‘standaard’ plattegrond beschikbaar is. Op basis van de aanwezigheid van vluchtroutes, uitgangen, vluchtladders, nooddeuren, brandblussers, brandslangen, verzamelplaatsen en meer, wordt er voor elk gebouw een passende plattegrond ontwikkeld.

Een ontruimingsplattegrond maken

Een ontruimingsplattegrond zelf maken is mogelijk, maar in vrijwel alle gevallen raden wij aan om dit door een externe partij te laten doen. Wanneer u kiest voor Inprevo, kunnen wij een plattegrond opstellen met een heldere en duidelijke uitstraling die voldoet aan alle eisen en wetgeving. Zo wordt de plattegrond opgesteld met symbolen conform de NEN-1414 en ISO-23601, zodat het voor alle bezoekers duidelijk is wat de inhoud van de plattegrond is.

Waar kunt u een plattegrond plaatsen?

Een ontruimingsplattegrond is opgesteld vanuit een preventieve gedachte. Kortom, alle aanwezigen in een gebouw moeten de plattegrond bij binnenkomst gezien kunnen hebben. Vandaar dat ze vaak geplaatst worden op plekken waar veel bezoekers komen, of waar het zicht zo minimaal mogelijk wordt belemmerd. Denk hierbij aan liften, kantines, wachtruimtes of in de buurt van toiletten.

Ontruimingsplattegrond in Rotterdam, Houten, Amsterdam of Goes nodig?

Wilt u een ontruimingsplan of ontruimingsplattegrond laten maken voor uw onderneming of instelling in de regio's Rotterdam, Houten, Amsterdam, Goes of elders? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor het opstellen hiervan. Wij nemen graag de mogelijkheden met u door.

Offerte aanvragen