Partner of the safetynetwork
Wij helpen je graag! Bel 088 - 61 61 400

Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws over Inprevo.

Belangrijke aspecten voor goed afgewerkte doorvoeringen

Het aanpassen van een kantoor of gebouw, zoals het aanbrengen van netwerkkabels, klimaatbeheersingssystemen of herindeling van een ruimte, kan leiden tot nieuwe of heropende gebreken in brandscheidingen. In het volgende artikel worden aandachtspunten behandeld door onze consultant Marino Sarucco voor het voorkomen van de spreiding van vuur, rook en andere giftige stoffen bij brand.

 

Een gebouw is opgedeeld in één of meerdere compartimenten. Een compartiment is opgebouwd met brandscheidingen, deze bestaan uit wanden, vloeren of deurenconstructies (NEN 6069+A1:2016 nl en NEN 6075). Doorbroken brandscheidingen worden hersteld conform (NEN EN 1366-3 en NEN EN 1366-4). De volgende maatregelen kunnen worden getroffen om calamiteiten te voorkomen. Maatregel één is het dichtzitten van sparingen. Sparingen kunnen worden dichtgezet met speciale brandwerende platen. Na het aanbrengen van deze platen moet kritisch worden gekeken naar de overlappingen. Een belangrijke controle is strakheid van de naden tussen de platen onderling en de elementen. Indien nodig moeten de platen worden afgesmeerd met een brandwerende kit of coating. Endotherme coating kan worden aangebracht om in geval van brand de hittestraling, rook en indirect brandoverslag te voorkomen. De verfcoating sluit naden, kieren en poriën af. Bij brand vindt er een chemische reactie plaats in de coating, die straling van de ene naar de andere kant van de brandscheiding voorkomt.

 

Maatregel twee is het inpakken van installaties en het dichtzetten van een scheiding. Dit kan op diverse manieren. Eén van deze manieren is door middel van steenwol isolatie met een harde persing. Deze dienen te worden verlijmd met elkaar en worden voorzien van een endotherme coating. Naden en kieren tot 2 cm kunnen gedicht worden met een endotherme kit. Bij gebruik van dit materiaal is het zeer belangrijk dat niet alleen de brandzijde, maar ook de zijde in de scheiding wordt voorzien van kit.

 

Maatregel drie is het inpakken, coaten of afknellen/afsluiten van leidingen. Leidingen door scheidingen kunnen worden opgedeeld in twee groepen kunststof en staal. Afhankelijk van de oriëntatie en locatie wordt de leiding enkel- of dubbelzijdig beschermd. Kunststofleidingen tot 50 mm worden aan beide zijden gecoat. Bij grotere afmetingen wordt er horizontaal en bij voorkeur ook verticaal gebruik gemaakt van een brand- / wurgmanchette. Stalen leidingen die vloeistoffen transporteren worden ook aan beide zijden gecoat. Luchtkanalen worden o.a. ingepakt, gecoat en voorzien van een brandklep, vlinderklep of brandventiel.

 

Meer informatie 
Heeft u een vraag over dit onderwerp of wilt u meer informatie of deskundig advies? Stuur een e-mail naar info@inprevo.nl of via het telefoonnummer:088 616 14 40.