Partner of the safetynetwork
Wij helpen je graag! Bel 088 - 61 61 400

Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws over Inprevo.

Scootmobielen: een uitkomst en bedreiging tegelijk

Als gevolg van o.a. de toenemende vergrijzing en extramurale zorg, is het aantal scootmobielen in Nederland de laatste jaren sterk gegroeid. Naar schatting zijn er momenteel ongeveer 250.000 scootmobielen in omloop. Naar verwachting stijgt dit aantal naar 600.000 stuks in 2025. Met deze toename leidt ook de problematiek in relatie tot brandveiligheid tot kopzorgen voor woningcorporaties.

 

Door de werkzaamheden van Inprevo bij woningcorporaties worden onze consultants regelmatig geconfronteerd met diverse vragen over het brandveilig stallen van scootmobielen in woongebouwen. Dagelijks treffen de consultants scootmobielen aan in open- en gesloten galerijen, in corridors en zelfs in besloten trappenhuizen. De bewoners zijn zich doorgaans niet bewust van de risico’s die ontstaan bij het stallen en opladen van hun scootmobiel. De scootmobielen kunnen een belemmering vormen voor het veilig vluchten, maar ook voor het betreden van het gebouw door de brandweer en ambulancediensten. Denk bijvoorbeeld aan het manoeuvreren met een brandcard met apparatuur en een patiënt.

 

Waarom is een scootmobiel brandgevaarlijk?

Een scootmobiel is gemaakt van een stalen frame waarin veel (schuim)rubber, kunststof en elektronica zit verwerkt. In combinatie met het risico op een ontsteking (kortsluiting, laadproces), worden zodanig de ‘ideale’ omstandigheden gecreëerd voor het ontstaan van een snelle en felle brand. Naar schatting heeft een eenvoudige scootmobiel een verbrandingswaarde tot 1000 Megajoule. Dit is vergelijkbaar met 5 bed(schuim)matrassen totaal. De moderne en grotere scootmobielen hebben een veelvoud van deze verbrandingswaarde. De brandweer heeft vastgesteld dat een eenmaal brandende scootmobiel een zeer snelle branduitbreiding kent en dat daarbij vrij snel het gehele voertuig in vlammen opgaat. Hierbij wordt zeer dichte zwarte en giftige rook afgegeven die fatale gevolg voor het gebouw, de bewoners en hulpverleners kan betekenen.

 

Maatwerkoplossingen

Brandweer Nederland heeft onlangs een informatiefolder over scootmobielen gepubliceerd. Hierin wordt basis informatie gegeven over risico’s, gevolgen en tips voor brandveilig gebruik. Toch ervaren onze consultants dat basisoplossingen in de praktijk niet afdoende zijn. Complexe vraagstukken zoals scootmobielen in woongebouwen vragen om maatwerkoplossingen. Denkt u hierbij aan een schouw en een toetsing van het gebouw, een overleg met de directe betrokkenen zoals de technisch beheerder van de woningcorporatie, de brandweer en de gebruiker van de scootmobiel en het opstellen van een advies.

Het advies wordt uiteindelijk gevormd op basis van vijf beïnvloedende kenmerken. Menskenmerken, gebouwkenmerken, brandkenmerken, omgevingskenmerken en interventiekenmerken worden in beschouwing genomen om te komen tot een maatwerkoplossing waarbij een evenwichtig brandveiligheidsniveau wordt benaderd. Het doel is om uiteindelijk een veilige omgeving te creëren én te behouden voor de bewoners en bezoekers van het woongebouw. Veel woningcorporaties en Verenigingen van Eigenaren worden regelmatig geconfronteerd met dit opkomende verschijnsel. Door de werkzaamheden en ervaring die wij als Inprevo uitvoeren voor diverse woningcorporaties kunnen wij behulpzaam zijn met onderzoek, begeleiding en deskundig advies op maat. Neemt u gerust contact op voor een oriënterend gesprek met een van onze consultants.

 

 

Gerelateerde nieuwsitems