Partner of the safetynetwork
Wij helpen je graag! Bel 088 - 61 61 400

Brandpreventiedeskundige volgen?

Inschrijving voor de Brandpreventiedeskundige.

Schrijf u nu in!

Brandpreventiedeskundige (BPD)

De bouw- en gebruiksvoorschriften uit het Bouwbesluit 2012 zijn uitgebreid en complex en het vraagt dan ook gedegen kennis om deze goed toe te kunnen passen in de dagelijkse praktijk. Zowel in de private sector als bij de overheid zijn experts en adviseurs nodig met betrekking tot brandveiligheid die deze specifieke deskundigheid kunnen inbrengen in het planbeoordelings- en handhavingsproces. Tijdens deze 10-daagse opleiding maakt u kennis met de bouwregelgeving waarin brandveilig bouwen en brandveilig gebruiken zijn samengebracht: het Bouwbesluit 2012. Aan de hand van dit besluit en aanverwante regelgeving leert u zowel zelfstandig bouwplannen te beoordelen als integraal adviseren en controleren op brandveilig gebruik. De eisen uit het Bouwbesluit 2012 komen uitgebreid aan bod, met oog voor de technische en juridische achtergronden ervan. Daarnaast is er veel ruimte voor casuïstiek, intervisie en de relatie met de dagelijkse praktijk van brandveiligheid. Door het leggen van de verbanden tussen ontwerp en gebruik ontstaat een brede kijk op brandveiligheid, een absolute meerwaarde in het dagelijkse werk. 

Doelgroep
De opleiding is opgezet voor professionals die in hun dagelijkse werk behoefte hebben aan meer inzicht in brandveiligheid in de gebouwde omgeving zoals gebouwbeheerders, vastgoedbeheerders, architecten, facilitair managers, PvE-opstellers en (installatietechnisch) adviseurs. Maar vanzelfsprekend is deze opleiding ook zeer geschikt voor aankomend medewerkers brandpreventie, bouwplantoetsers, handhavers en toezichthouders bij o.a. gemeenten, veiligheidsregio’s en omgevingsdiensten.

Inhoud

De cursist wordt getraind in:

 • Kennis van de relevante wet- en regelgeving en deze in de juiste context gebruiken;
 • Kennis van het verschijnsel brand, brandgedrag en brand- en rookverspreiding;
 • Inzicht in de achtergronden en doelstellingen van elementaire brandveiligheidsvoorschriften, zoals brand- en subbrandcompartimentering, ontvluchting, materiaalgebruik, brandveiligheidsinstallaties, etc.
 • Toetsen van een standaard bouwplan en de bevindingen helder verwoorden;
 • Toepassen van de opgedane kennis in de praktijk.
 
Studielast: 2 á 3 uur per week.

Kosten

10-daagse opleiding: € 2.420,-

 • Certificaat van deelname
 • Groepsgrootte gemiddeld 15 deelnemers
2-daagse examentraining: € 599,-
Aansluitend aan de opleiding is het mogelijk om een 2-daagse examentraining te volgen om optimaal voor te bereiden op het (optionele) examen. Hier wordt specifiek ingezoomd op de belangrijke items en wordt extra oefenmateriaal en casuïstiek behandeld. Deze examentraining kan alleen met kennis van alle materie worden gevolgd​.​ Groepsgrootte 8 á 10 personen

Minimale eisen
Brandpreventiedeskundige vraagt een MBO+ werk- en denkniveau. Affiniteit met bouwkundige vraagstukken is een pré.
Duur: 10 of 12 dagen
Locatie:
 • Amsterdam
 • Rotterdam
 • Houten
 • Klantlocatie