Vraag: Wat moet een BHV'er tijdens een calamiteit doen ten tijde van het coronavirus?

20 maart 2020

Tijdens de coronacrisis beantwoordt Inprevo vragen van bedrijven en medewerkers omtrent corona en (brand)veiligheid. Louis Nijland, consultant en Hoofd BHV’er van Inprevo beantwoordt de eerste vraag: Wat moet een BHV'er tijdens een calamiteit doen ten tijde van het coronavirus?

Het coronavirus is niet gevaarlijker voor een BHV’er dan voor elke andere medewerker, maar de kans op besmetting is wel groter.

Volgens het RIVM is het verstandig sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden en daar waar je met meer personen bij elkaar bent een minimale afstand van 1,5 meter aan te houden. Dat is natuurlijk onmogelijk als een collega of iemand anders hulp nodig heeft. Als BHV’ers heb je niet direct de beschikking over alle persoonlijke beschermingsmiddelen waar verpleegkundigen en artsen over beschikken. Toch laat u niet zomaar iemand in de steek die hulp nodig heeft. Maar hoe doet u dat?

Net als altijd staat ook nu uw eigen veiligheid voorop. Niemand heeft er iets aan geholpen te worden door iemand die zijn/haar leven riskeert. Zo ook met corona.

Als medewerkers zich houden aan de richtlijnen van het RIVM “Werk zoveel mogelijk thuis en blijf thuis als je verkouden of grieperig bent”, dan is de kans dat u door een collega besmet wordt minimaal. Uit te sluiten is het natuurlijk nooit, want iemand kan drager zijn zonder dat hij/zij (al) last heeft. Mocht u als BHV’er op moeten treden, doen dan minimaal handschoenen aan en – als beschikbaar – een mondkapje. Behandel uw collega zoals u geleerd hebt, doe het mondkapje af met handschoenen aan, doe vervolgens de handschoenen uit en gooi alles weg. Was uzelf daarna grondig.

Als u moet reanimeren, beadem dan niet en draag handschoenen. Ook hier geldt nadien strikte hygiëne voor uzelf en alle anderen die in de buurt zijn geweest.

Wilt u meer weten over wat een BHV'er moet doen tijdens een calamiteit?

Hebt u naar aanleiding van dit bericht vragen over wat een BHV'er moet doen tijdens een calamiteit? Neem dan contact met ons op via info@inprevo.nl of via 088 - 61 61 400. 

Neem contact op

Waarmee kunnen wij u helpen?

Neem contact op