Bedrijfshulpverlening voor de zorgsector
Bedrijfshulpverlening (BHV) speelt een essentiële bij het borgen van de veiligheid binnen zorgorganisaties, zoals in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg, ziekenhuizen en geestelijke gezondheidszorg (GGZ).
Deze sectoren werken met kwetsbare doelgroepen die vaak afhankelijk zijn van zorgverleners tijdens noodsituaties. Dit maakt het des te belangrijker dat medewerkers goed getraind zijn in BHV-taken zoals eerste hulp, evacuatieprocedures en brandbestrijding.
Uitdagingen voor BHV’ers in de zorg
Binnen de zorg spelen diverse uitdagingen, zoals voldoende bezetting en de vaak verminderde zelfredzaamheid van bewoners en cliënten. Dit heeft ook directe impact op hoe er door BHV’ers gehandeld moet worden bij calamiteiten. Uitdagingen zijn onder andere:
Beperkingen van cliënten en bewoners: Veel cliënten hebben fysieke en/of cognitieve beperkingen, zoals beperkte mobiliteit, dementie of psychische aandoeningen, wat evacuaties complexer maakt.
Complexe zorgomgeving: Noodsituaties kunnen snel escaleren, vooral in de GGZ, wat vraagt om specifieke BHV-vaardigheden. BHV'ers moeten kalmte en stabiliteit uitstralen om paniek te voorkomen, vooral in stressvolle situaties.
Specifieke kennis en training: Standaard BHV-trainingen zijn vaak onvoldoende; specifieke scenario’s, vaardigheden en gebruik van hulpmiddelen moeten worden geoefend.
Bezettingsgraad en beschikbaarheid: Vooral tijdens nachtdiensten en in het weekend is er minder personeel beschikbaar om BHV-taken uit te voeren.
Wet- en regelgeving: Vanuit de Arbowet is vastgelegd dat op iedere locatie één of meerdere BHV’ers aanwezig moeten zijn, waarbij het aantal afhankelijk is van de grootte en de risico’s van de zorginstelling. Deze verplichting brengt uitdagingen mee in relatie tot de beschikbaarheid van het personeel.
Een goede BHV-training die toegespitst is op de uitdagingen binnen de zorg is van cruciaal belang. Door onze jarenlange ervaringen met BHV-training voor zorginstellingen zoals de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en GGZ bieden wij maatwerk BHV basis- en herhalingstrainingen.
Inprevo geeft BHV-trainingen aan onderstaande zorginstellingen:
Veranderingen door het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), dat deel uitmaakt van de Omgevingswet, introduceert nieuwe eisen voor de veiligheid in gebouwen. Een belangrijke verandering is de nadruk op de rol van ontruimers, naast de traditionele BHV'ers. Dit heeft gevolgen voor zorgorganisaties die moeten voldoen aan deze nieuwe eisen zonder de veiligheid van hun bewoners of cliënten in gevaar te brengen. De rol van de ontruimer wordt steeds belangrijker maar ook de rol van BHV’er veranderd. Deze krijgt een meer coördinerende rol bij ontruimen, aangezien de BHV’er de ontruimers aan moet sturen. Een complexe taak aangezien cliënten en bewoners vaak beperkte mobiliteit hebben of afhankelijk zijn van zorgverleners om veilig het pand te verlaten.
Integratie van BHV'ers en ontruimers in de zorg
Hoewel het Bbl de focus verlegt naar ontruimers, blijft de verplichting voor het hebben van BHV'ers onverminderd van kracht in zorginstellingen. BHV'ers blijven essentieel voor o.a. het verlenen van eerste hulp en (coördineren bij) ontruimingen. Zorgorganisaties in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en GGZ moeten daarom een aanpak ontwikkelen waarin beide rollen effectief samenwerken.
Hier zijn enkele aanbevelingen voor zorgorganisaties om aan deze verplichting te voldoen:
Rolduidelijkheid: Zorg voor duidelijke rolbeschrijvingen binnen het BHV-team. Sommige medewerkers kunnen zich specialiseren in traditionele BHV-taken, terwijl anderen zich richten op ontruiming. Dit is vooral belangrijk in omgevingen waar bewoners of cliënten een hoog niveau van zorg en aandacht nodig hebben tijdens een evacuatie.
Communicatie en coördinatie: Ontwikkel een communicatieplan dat de coördinatie tussen BHV'ers en ontruimers stroomlijnt. In noodsituaties is snelle en effectieve communicatie cruciaal, vooral als bewoners of cliënten niet zelfstandig kunnen handelen.
Oefeningen en simulaties: Hou regelmatig ontruimingsoefeningen die specifiek zijn aangepast aan de uitdagingen van de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en GGZ. Deze oefeningen moeten realistisch zijn en rekening houden met de complexiteit van het evacueren van mensen met verschillende zorgbehoeften. Zorg dat de BHV’ers getraind blijven in de taken die zij bij calamiteiten uit moeten voeren.
Risicoanalyse: Voer een uitgebreide risicoanalyse uit om te bepalen welke gevaren specifiek zijn voor jouw zorginstelling. Pas de BHV- en ontruimingsprocedures aan op basis van de bevindingen, en zorg ervoor dat deze regelmatig worden beoefend en indien noodzakelijk worden bijgewerkt. Hierbij moet speciale aandacht worden besteed aan de verschillende soorten kwetsbaarheden binnen de bewoners- en cliëntenpopulatie.
Inprevo heeft de juiste kennis in huis om jouw zorgorganisatie te helpen met de uitdagingen die er zijn op het gebied van veiligheid. Onze consultants, met uitgebreide kennis van het zorgdomein, helpen o.a. met het uitvoeren van risicoanalyses en ondersteunen bij de implementatie van de juiste maatregelen binnen jouw zorginstelling. Samen met onze BHV-experts zorgen wij voor een passende BHV-training afgestemd op de risico’s binnen jouw organisatie. Neem contact met ons op voor een programma op maat.
Schrijf je nu in voor een BHV-training
Heb je hulp nodig bij je BHV organisatie of wil je jouw BHV’ers op een leuke en interactieve manier opleiden? Schrijf je vandaag nog in voor onze BHV-training voor medewerkers in de zorgsector. Voor meer informatie of het boeken van een groep, neem contact met ons op.