vorstbestendige brandblussers

De winter staat voor de deur; weet u welke blussers vorstvrij zijn?

22 november 2021

Er zijn veel verschillende soorten brandblussers, welke geschikt zijn om een beginnende brand te blussen. Echter zijn sommige blussers vorstgevoelig, daarom is het belangrijk dat u vorstbestendige blussers heeft op plaatsen waar het kan vriezen. Gelukkig zijn er verschillende brandblussers die vorstbestendig zijn en dus te gebruiken bij temperaturen onder nul.

Vorstbestendige schuimblusser

Als uw ruimte niet 100% zeker vorstvrij is, raden wij vorstbestendige schuimblussers aan. Vorstbestendige schuimblussers zijn gevuld met een mix van een schuimvormend middel of een speciaal vorstbestendig schuim en water (tot -30 °C). Vorstvrije schuimblussers worden steeds vaker toegepast. Deze blussers zijn bijna overal inzetbaar, heel gebruiksvriendelijk en zeer effectief. Bovendien geven deze apparaten weinig nevenschade en belasten het milieu minder dan andere blussers. De schuimblusser wordt onder andere gebruikt voor het blussen van elektrische apparatuur (max. 1000 volt).

Poederblussers

Poederblussers zijn brandblussers die blussen met een soort zout. Poederblussers zijn, in tegenstelling tot schuimblussers, altijd vorstbestendig, wat betekent dat een poederblusser probleemloos kan worden ingezet als het vriest. Dit komt omdat het poeder een soort zout is met een veel lagere vriesgraad dan water.

Helaas heeft een poederblusser enkele nadelen:

  • Omdat het poeder een soort zout is, kan het elektronische apparatuur beschadigen, met als mogelijk gevolg kortsluiting;

  • De nevenschade is groter dan de daadwerkelijke brandschade.

Plaatsing vorstvrije brandblussers

Op de volgende plaatsen adviseren wij dat u een vorstvrije blusser paraat heeft:

  • Voertuigen;

  • Onverwarmde ruimtes;

  • Buitenruimtes;

  • Parkeergarages.

Verschil met 'gewone' brandblussers

Op de afbeelding ziet u een gewone brandblusser en een vorstvrije brandblusser, maar weet u nu welke waarvoor dient? Zo op het eerste zicht is het misschien niet gelijk duidelijk, maar links is de gewone brandblusser. Dit type is 21 A 144 B en de vorstvrije brandblusser is 27 A 144 B. Ook staat er in de omschrijving tussen welke temperaturen de brandblusser valt te gebruiken.

brandblussers die vorstbestendig zijn

Heeft u vragen over vorstvrije brandblussers?

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande informatie vragen hebben over vorstvrije brandblussers, neem dan contact op met ons via onderstaande button:

Neem contact op

Waarmee kunnen wij u helpen?

Neem contact op