Veiligheidsworkshops voor ±1700 Stedin monteurs tijdens TerugHaalActie

26 januari 2023

Stedin zorgt als netbeheerder voor het transport van gas en elektriciteit maar ook voor de aanleg en het onderhoud van deze netwerken. 

Jaarlijks organiseert Stedin de zogenaamde TerugHaalActie, ook wel THA, voor haar monteurs. Tijdens 2,5 maand worden ongeveer 1.700 voertuigen en het gereedschap gekeurd. Daarnaast volgen de monteurs 8 veiligheidsworkshops, zodat deze met hun voertuig aan het eind van de dag weer veilig de weg op kunnen.

Wat doet Inprevo voor Stedin?

Tijdens de THA dagen mogen wij in samenwerking met andere partijen diverse veiligheidsworkshops verzorgen. Per dag zijn er ongeveer 40 Stedin medewerkers aanwezig die de veiligheidsworkshops doorlopen en aan het einde van de dag staat hun voertuig met middelen weer compleet gekeurd klaar.

Veiligheidsworkshops

Dit jaar worden de volgende veiligheidsworkshops georganiseerd:

Reanimatie: Hier leren de cursisten te reanimeren.

Kleine blusmiddelen: Tijdens deze workshop worden alle brandklassen en blusmiddelen theoretisch behandeld. Daarnaast wordt het praktisch toepassen van zowel schuim- als CO2 blussers geoefend.

Brandexperimenten: Gasexplosie en gevaar van Lithium staan in deze workshop centraal. Lithium batterijen komen veel voor op het werk maar ook thuis. Met praktijkgerichte faciliteiten wordt er aandacht besteed aan de explosiegrenzen, dit gebeurt allemaal in het Field Lab.

Bus veiligheid: Medewerkers van Stedin hebben diverse veiligheidsmiddelen in hun bus. Tijdens de workshop wordt ingezoomd op het veilig en juist gebruik van deze middelen. Met hulp van een lotusslachtoffer wordt in scenariovorm extra aandacht besteed aan het voorkomen en behandelen van snijwonden.

Cafe de tijd: Tijdens deze workshop staat Stedin stil bij de ontwikkelingen binnen Stedin en de TerugHaalActie. Uit ingevulde evaluaties van deelnemers van voorgaande jaren, volgt een terugkoppeling en uitleg over hoe zaken binnen de organisatie aangepast zijn. Het thema dit jaar is duurzame inzetbaarheid van medewerkers in de breedste zin van het woord.

Onderstaande workshops worden verzorgd door REACT Advies & Trainingen, waarbij steeds de agressiemeter centraal staat.

Verbale agressie: In deze workshop leren de cursisten hoe ze agressief gedrag kunnen herkennen en aan te pakken.

Fysieke agressie: Hoe ga je om met fysieke agressie? Het is belangrijk om te weten hoe je hier op moet reageren en ook wat je juist niet moet doen, zodat de situatie niet escaleert en snel onder controle is. 

Theater: In het theater worden met behulp van filmpjes, werksituaties getoond, die alles te maken hebben met fysieke- en verbale agressie. Deze worden dan vervolgens als casus besproken.

Medewerkers van Stedin hebben regelmatig te maken met incidenten waaronder verbale en fysieke agressie. De-escalatie is in dit geval erg belangrijk. Daar worden de medewerkers in getraind.

Als Inprevo zijn wij trots en dankbaar dat wij ook dit jaar deze mooie opdracht voor Stedin mogen uitvoeren. 

Neem contact op

Waarmee kunnen wij u helpen?

Neem contact op