Koolzuursneeuwblussers (CO₂ blussers) NEN 2559

Koolzuursneeuwblussers (CO₂ blussers) NEN 2559

De koolzuursneeuwblusser (of CO₂ blusser, kooldioxide blussers) is bij uitstek geschikt voor het bestrijden van vloeistofbranden (klasse B) in de omgeving van onder spanning staande apparatuur of installaties.

Brandklasse CO₂ blussers

Een CO₂ brandblusser of ook wel een koolzuursneeuwblusser bevind zich in brandklasse B en is geschikt voor het blussen van vloeistoffen.

Koolzuursneeuwblusser

Het grootste voordeel van de koolzuursneeuwblusser is dat de blusstof nagenoeg geen nevenschade veroorzaakt aan de te blussen objecten en zodoende de instrumenten niet aantast en/of vloeistoffen niet worden verontreinigd. De koolzuursneeuwblusser wordt daarom onder meer toegepast bij elektronische apparatuur waar niet geblust mag worden met op water gebaseerde blusstoffen. De blussende werking van de koolzuursneeuwblusser is gebaseerd op het verstoren van de zuurstof balans in de lucht. De brandhaard krijgt hierdoor te weinig zuurstof en gaat door verstikking uit.

Bij gebruik van een CO₂ blusser verdrijft CO₂ de zuurstof in de lucht om de brand te doven. Dit heeft tot gevolg dat er een verstikkingsrisico ontstaat wanneer dit in een besloten ruimte vrijkomt. Veel scholengemeenschappen hebben daarom al de handen ineengeslagen om elke school CO₂ vrij te maken.

Let wel; een koolzuursneeuwblusser is geen standalone blusser. Deze kan naast een andere blusser gehangen worden, maar niet alleen.

  • + Geschikt voor vloeistofbranden

  • + Laat geen sporen na

  • - Geen standalone brandblusser

  • - Verstikkingsgevaar

Toepassing: Kantoor, keukens, laboratoria, patch/serverruimtes, bij machines, meterkasten, schakelruimtes, werkplaatsen en dergelijken.

Onderhoud CO₂ blusser

Dankzij onze jaarlijkse controles heeft u altijd inzetbare en wettelijk goedgekeurde blussers. Tijdens de 10-jaarlijkse revisie kijken wij welke CO₂ blussers onderhoud nodig hebben en voeren hierbij servicewissels uit. 

Wilt u advies welke brandblusser u nodig heeft?

Neem contact op

Waarmee kunnen wij u helpen?

Neem contact op