Kleine blusmiddelen zijn essentieel bij het bestrijden van beginnende branden.

Kleine blusmiddelen


Blusmiddelen zijn essentieel bij het bestrijden van beginnende branden. Niet iedere brand is hetzelfde en voor verschillende type branden heeft u een ander blusmiddel nodig.

Kleine blusmiddelen

Kleine blusmiddelen zijn essentieel bij het bestrijden van beginnende branden. Uit recent representatief onderzoek van de Federatie Veilig Nederland blijkt dat:

  • “jaarlijks gemiddeld 2 op de 100 ondernemers te maken krijgt met brand”;

  • “in geval van brand bijna 80 procent van de ondernemers deze brand zelf weet te blussen of onder controle te krijgen, met behulp van een draagbare brandblusser of brandslanghaspel”;

  • "preventief onderhoud in meer dan 15 procent van de gevallen leidt tot benodigd extra correctief onderhoud dat wordt uitgevoerd door een vakbekwaam onderhoudsmonteur".

Wanneer er rekening gehouden wordt met deze gegevens, loont het om te investeren in kleine blusmiddelen, in het onderhoud ervan door een vakbekwaam persoon en in het opleiden van personeel voor het omgaan met kleine blusmiddelen.

Wanneer welke brandblusser?

Blusmiddelen zijn gecategoriseerd in brandklassen A t/m F, die de verschillende vormen waarop brand tot uiting komt beschrijft. Hoe meer het blusmiddel overeenkomt met de brandklasse van de brand, hoe effectiever geblust kan worden. Het type blusmiddel dat hiervoor kan worden ingezet is in te delen in 3 categorieën, te weten: poeder, schuim en CO2(koolzuursneeuw). Het blusmiddel in elk van deze categorieën heeft een eigen werking en een eigen toepassing waar deze het meest effectief is.

Hoe werkt een brandblusser?

Een brandblusser werkt met een op druk te zetten patroon of permanente druk om bluskracht te kunnen garanderen op het moment dat het nodig is. Het blusmiddel dat in een brandblusser zit maakt het verschil in welke situatie deze het meest effectief kan worden ingezet. Hoe beter de brandgevaren op locatie zijn uitgedacht, hoe effectiever geblust kan worden als het juiste blusmiddel daar aanwezig is.  

Soorten blusmiddelen en brandblussers

Brandblussers zijn het meest veelzijdige middel als het gaat om brandbestrijding. Handblusmiddelen zijn te vinden in allerlei soorten en maten tot een inhoud van 12 kg/l en zijn vanwege hun relatief kleine formaat een ideaal hulpmiddel om mee te nemen naar een beginnende brand. Waar een brandslanghaspel na 25 of 30 meter vaak stopt, kan een brandblusser door zijn mobiele karakter altijd op de plaats van de brand komen. Voor de industrie bestaan daarnaast verrijdbare blustoestellen die een inhoud tot wel 50 kg/l kennen.

Inprevo levert onder eigen private label (Europese producent A-merk) alle blusmiddelen met de meest gangbare blusstoffen in verschillende volume-eenheden. Wij kunnen ook fluorvrije (PFAS-vrije) blussers leveren. 

Bij goedkope blussers die via detailzaken te koop zijn, is het blussend vermogen vanwege de soort blusstof en de druk op de blusser vele malen kleiner. Bovendien zijn onderdelen vaak niet te vervangen en is de levensduur van de blusser daardoor veel korter.

Wij voorzien u van advies over het soort- en benodigd aantal blusmiddelen, en over het positioneren van deze blusmiddelen binnen uw bedrijf.

Brandblusser nodig?

Inprevo levert en onderhoudt brandpreventiemiddelen door heel Nederland. Heeft u vragen?

Neem contact op

Waarmee kunnen wij u helpen?

Neem contact op